Recepten

Op deze pagina treft u diverse recepten aan voor de verwerking van diverse molenproducten. Meer recepten vindt u in twee receptenboekjes die in de molenwinkel te koop zijn (zie afbeeldingen). Het blauwe boekje is bestemd voor het werken met een gewone oven, het rode boekje is bestemd voor bezitters van een broodbakmachine.

Molendagbrood

benodigdheden:

260 gram Woudkorenmix en 260 gram Tarwebloem van de molen
7 gram korrelgist
320 ml water
1 theelepel zout
1 theelepel suiker
1 klontje boter of margarine

bereiding:
Vet het blik van de broodbakmachine in met het klontje boter, doe eerst het water in het blik, daarna het meel, maak in het meel een kuiltje voor alleen de gist en stooi aan de rand van het bergje meel de suiker en het zout.

Molenbrood (klassiek)

benodigdheden:
500 gram volkoren tarwemeel van de molen (of 250 gram tarwemeel en 250 gram tarwebloem)
15 gram verse gist of 7 gram korrelgist
300 ml water (of iets meer)
10 gram zout
10 gram margarine

bereiding:
Zorg ervoor dat alle grondstoffen op kamertemperatuur zijn (b.v. de avond ervoor klaar zetten).
Maak van het meel, gist (verse gist in het water oplossen) en water een deegbal.
Als al het meel in het deeg is opgenomen, zout en vetstof toevoegen.
Nu het deeg kneden, b.v. met de hand (of deegroller) het deeg op het aanrecht uit elkaar wrijven, samenvoegen, wrijven, enz., enz.

Het deeg is goed als het glad, elastisch en niet kleverig is. De kneedtijd bedraagt minstens 30 min., hoe beter het deeg gekneed is, hoe beter het eind resultaat. Daarna laat u het ca. 25 min. rijzen op een warme plaats, afgedekt met een vochtige doek. De deegbal op het aanrecht platdrukken en oprollen en 10 min. afgedekt laten staan. De deegpunt langwerpig platrollen tot twee maal de lengte van het broodbakblik. De eindpunten zodanig dichtvouwen dat de plak net zo lang wordt als het broodbakblik. Oprollen en met de sluitzijde in de hoek van het ingevette bakblik leggen. Het geheel ruim afdekken met plastic folie zodat het niet uitdroogt. Zo lang laten rijzen (minstens 40 min.) dat het deeg 1 cm. boven de rand uitsteekt. Afbakken in een voorverwarmde oven op 240 graden in ongeveer 40 minuten.

Grof Tarwebrood

benodigdheden:
500 gram geplette tarwe van de molen
15 gram verse gist of 7 gram korrelgist
350 ml lauw water
10 gram zout
10 gram margarine

bereiding:
De geplette tarwe met 210 ml water 30 minuten laten weken. Hiervan een samenhangend deeg vormen.
Daarna de overige grondstoffen toevoegen en met de rest van het water een goed gekneed deeg vormen (zie bovenstaand recept).
Daarna laat u het ca. 40 min. rijzen op een warme plaats, afgedekt met een vochtige doek. Opnieuw kneden en geschikt maken voor het bakblik. Het geheel ruim afdekken met plastic folie zodat het niet uitdroogd en ca. 60 min.) na laten rijzen. Afbakken in een voorverwarmde oven op 260 graden in ongeveer 45 minuten.

Woudkorenbrood

benodigdheden:

500 gram Woudkorenmix van de molen
7 gram korrelgist of 20 gram verse gist
290 – 300 ml water (in de zomer koud water nemen en in de winter lauw water)

bereiding:
Alles in de broodbakmachine doen en een normaal programma kiezen van ca. 4 uur.
Is het brood na het bakken ingezakt, dan de volgende keer iets minder water gebruiken.

Recept Drentse nieuwjaarskoeken ( spekkedikken)
Roggemeel 1 kg
Bloem 250 gr
Eieren 3
Stroop 250 gr
Gele basterdsuiker 250 gr
Slaolie 1 el
Zout
Water

Vermeng de ingrediënten met elkaar
Voeg water toe, totdat het een dikke stroperige massa is
Gebruik een kniepertjesijzer om te bakken
Voeg naar eigen smaak worst en spek toe
Leg eerst worst of spek in de ijzer en leg daarop het beslag met 2 eetlepels

Een speltbrood binnen een uur. (in de oven)

benodigdheden:
300 tot 310 ml. water
500 gr. speltbloem of -meel (een mix tussen volkoren (of 1050 of 630) met bloem (405) is een idee)
Evt. indien u met zeer grof gemalen meel bakt; 1 of 2 eieren (een biologisch ei of een ‘Colombian blacktail’ ei, werkt beter en is gezonder en lekkerder)
1 (of 2) zakjes ‘wijnsteen bakpoeder’ (Baukje bakpoeder werkt ook perfect)
een paar kommen, een mixer, een spatel, een kleine bakvorm of cakevorm (Vet de cakevorm in met roomboter of olijfolie)
een oven op 200-230 graden*.

bereiding:
Mix om te beginnen het bakpoeder goed met de bloem, liefst met de mixer.
Mix in een andere kom, met de mixer, het ei en het water samen.
Voeg vervolgens de bloem, al roerend met de spatel, toe aan het water.
Op het moment dat er geen droog meel meer te zien is, nog een aantal keer met de spatel omscheppen en in de cakevorm gieten/scheppen.
(Eventueel de toplaag met iets van de water-ei mix bestrijken, of alleen ei)
Plaats het aankomend brood in een voorverwarmde oven van ca. 220 graden en zet deze dan (of 10 min. later) terug naar 200 graden.
Na ca. 45 a 50 minuten zou het brood gaar moeten zijn, anders wat langer doorbakken.
Voor een brood van een kilo, nog 10 tot 15 minuten aan de baktijd plakken.

Als het afgekoeld is kan het gelost worden, liefst op een rekje (ovenrek) om verder af te koelen.
Het brood is nu zo vers dat het op luchtige cake lijkt. De volgende dag krijgt het vanzelf meer een broodstructuur.
Voor wat meer ‘bite’, is langer bakken natuurlijk ook een optie.

* Elektrische oven: 210 graden Celcius, 45 minuten, Heteluchtoven: 200 graden Celcius, 40 minuten, Gasoven: stand 4-6, 45 minuten (baktijden en temperaturen verschillen per oven!!).

Pannenkoeken

benodigdheden:

500 gram pannenkoekmeel van de molen (tarwemeel en boekweitmeel)
1 l melk
3 à 4 eieren
snufje zout
2 zakjes vanillesuiker
eventueel toevoegen krenten en/of rozijnen

bereiding:
Doe het meel in een beslagkom.
Al roerend de melk toevoegen. Daarna de rest van de ingrediënten.
Laat het beslag 15 minuten rusten voor het bakken.
Bak de pannenkoeken in een koekenpan met boter of olie.
Dit recept is goed voor 15 à 20 stuks.

Poffertjes

benodigdheden:

100 gram tarwebloem van de molen
100 gram boekweitmeel van de molen
400 ml lauwwarme melk of water
1 ei
0,5 theelepel zout
1 theelepel gedroogde gist van de molen of 20 gram verse gist
50 gram gesmolten boter
10 gram vanillesuiker van de molen

bereiding:
Los de verse gist op in een beetje van de melk.
Doe het zout in een beslagkom. Zeef het meel in de beslagkom, en maak een uitholling in het midden; giet daar het melk/gistmengsel of strooi er de gedroogde gist in.
Roer vanuit het centrum beetje bij beetje alle melk erbij. Voeg op het einde ook het ei, boter en de vanillesuiker toe. Zorg dat alles goed gemengd is en zonder klonten.
Dek de beslagkom af met een schone theedoek en laat het beslag 45 minuten op een warme plek rusten.
Zet de pan op een hoog vuur en laat hem gloeiend heet worden. Vet daarna de pan in met wat boter of ander vloeibaar vet, dit gaat makkelijk met een kwastje. Giet dan een klein beetje beslag (tot ongeveer driekwart vol) in ieder rondje.
Draai het vuur nu midden hoog en bak de poffertjes totdat de bovenkant van het poffertje nog niet volledig gestold is in het midden. Ze laten makkelijk uit de pan los. Draai ze om en wacht totdat de andere kant ook goudbruin is.
Leg ze op een bordje en strooi poedersuiker over de poffertjes totdat ze volledig met een laagje suiker bedekt zijn, leg er een krul boter bovenop en giet eventueel kruislings wat stroop over de poffertjes.

Drie in de pan
benodigdheden:
400 gram volkoren tarwemeel van de molen (eventueel iets minder)
1/2 l melk
één ei
15 gram suiker
10 gram bakpoeder
2,5 gram zout
rozijnen, citroenschil (geraspt), appel (geraspt), kaneel naar smaak
bereiding:
Alle ingrediënten mengen tot een stevig beslag. Per stuk wordt een lepel beslag in een met olie verhitte koekenpan gedaan (3 stuks per keer).

Zandkoekjes
benodigdheden:
175 gram tarwebloem van de molen
1/2 theelepeltje zout
125 gram boter of margarine
75 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
bereiding:
Zeef de bloem in een kom en roer het zout, de basterdsuiker en de vanillesuiker. Snijdt de boter met 2 messen in kleine stukjes in de kom en kneedt het met beide handen tot een samenhangend deeg.
Bestrooi een plank en de deegrol met wat bloem en rol het deeg uit op een dikte van ca. 5 mm. Druk met een vorm de koekjes uit het deeg en leg ze op een beboterde bakplaat. Herhaal dit om al het deeg te gebruiken.
Verwarm de oven voor op 160 graden en bak de koekjes in een matig-warme oven op 160 graden ±25 minuten goudbruin.

Speculaas

benodigdheden:
200 gram volkoren tarwemeel of tarwebloem van de molen
1 theelepeltje bakpoeder van de molen
150 gram boter
100 gram bruine basterdsuiker
±10 gram speculaaskruiden van de molen
mespuntje zout
50 gram amandelen
50 gram sucade

bereiding:
Snipper de amandelen en de sucade. Kneed alle ingredïenten tot een stevig deeg. Voeg, wanneer het te droog blijkt te zijn, een beetje melk toe. Bestrooi de speculaasplank met wat bloem of rijstemeel. Druk het deeg erin en snij de bovenkant glad met een mes. Keer de plank met kracht om op een deegplank of tafel zodat het deeg loslaat uit de plank. Leg de speculaasjes op een beboterd bakblik. Bak ze in een matig-warme oven ±20 minuten. Maak bij gebrek aan een speculaasplank zelf mooie figuren van het deeg.

(M)Oliebollen

benodigdheden:

500 gram Moliebollenmix van de molen (tarwebloem, zout, vanillesuiker en droge gist)
350-400 ml melk
1 ei
eventueel toevoegen gewelde krenten en/of rozijnen, stukjes appel (Goudrenet) of sucade

bereiding:
Doe de oliebollenmix in een schaal.
Maak een kuiltje en voeg vanuit het midden de lauwe melk toe tot er een glad beslag is ontstaan.
Eventueel als laatste de toe te voegen ingrediënten er voorzichtig doorheen scheppen.
Laat het beslag op een lauwwarme plaats met een vochtige doek erover 1 1/2 – 2 uur rijzen tot het volume is verdubbeld.
Met twee lepels of een ijsscheplepel bolletjes beslag in de hete olie laten glijden en lichtbruin bakken. Test vooraf de temperatuur van het vet met een korstje brood.
Dit recept is goed voor 25 à 30 oliebollen.

(M)Oliebollen met Bier

benodigdheden:

500 gram Moliebollenmix van de molen (tarwebloem, zout, vanillesuiker en droge gist)
250 ml water
1 flesje bubbel bier (Westmalle)
250 gr. Rozijnen van de molen

bereiding:
Wel de Rozijnen een 1/2 uur door ze net onder water te zetten. Doe de oliebollenmix in een schaal.
Maak een kuiltje en voeg vanuit het midden de lauwe warme water en bier toe tot er een glad beslag is ontstaan. Eventueel als laatste de toe te voegen ingrediënten er voorzichtig doorheen scheppen.
Laat het beslag op een lauwwarme plaats met een vochtige doek erover 1 1/2 – 2 uur rijzen tot het volume is verdubbeld.
Met twee lepels of een ijsscheplepel bolletjes beslag in de 180 graden hete olie laten glijden en lichtbruin bakken. Test vooraf de temperatuur van het vet met een korstje brood.
Dit recept is goed voor 25 à 30 oliebollen.

Balkenbrei op basis van kaantjes, Rommelkruid en Boekweitmeel
Benodigdheden:
2,5 liter water
2 eetlepels rommelkruid
2 eetlepels suiker
2 theelepels anijszaad
1 theelepel kaneel
100 gram krenten
150 gram rozijnen
500 gram boekweitmeel
0,5 kg reuzel welke uitgebakken moet worden. De kaantje allemaal toevoegen en 1 pollepel vet van de kaantjes.
Of 250 gram kaantjes en 1 bakje smout
zout naar smaak
Bereiding:
Breng het water aan de kook in een grote pan en doe de kaantjes, smout, het rommelkruid, de suiker, het anijszaad, de kaneel, de krenten en de rozijnen erbij, laat het geheel zachtjes door koken. Voeg nu al roerend met een zeeg de boekweitmeel toe, tot er een dikke brei ontstaat waarin de (stevige) houten lepel uiteindelijk blijft staan. Zet dan het vuur uit en schep de balkenbrei in schalen, waarin deze af kan koelen.

De balkenbrei kan koud gegeten worden, maar nog lekkerder is in plakken snijden en met schijfjes appel op te bakken tot deze mooi bruin is.
Het geheel kan gegeten worden met suiker.

Tulband.
Benodigdheden:
250 gr bloem
90 ml melk
 1 ei (bij de melk voegen)
25 gr verse gist of 8 gr droge gist
5 gr zout
60 gr roomboter
25 gr vruchtenbroodpoeder
20 gr witte basterdsuiker

Vulling:
150 gr rozijnen
50 gr krenten
50 gr gekonfijte fruitmix

Bereiding:
Deeg kneden (zonder vulling)
Daarna direct de vulling doorknijpen, zolang tot alles er goed doorheen zit. (niet kneden). Van het deeg een gladde bol maken. Na 10 rusten/rijzen minuten de bol goed plat drukken en oprollen (oppunten). Na 10 minuten rusten/rijzen de punt plat drukken. Het deeg in de tulbandvorm leggen en 40 minuten laten rijzen.

Afbakken: oven 15 minuten voorverwarmen op hoogste stand. Daarna de oven op 200 graden instellen met een baktijd van 40 minuten. De bakplaat 1 richel onder het midden zetten.

Eenvoudige cake (voor een cakevorm met een inhoud van 1 liter)
benodigdheden:
 200 gr zachte boter
 250 gram witte basterdsuiker
 voor extra smaak geraspte schil van een halve citroen
 3 eieren
 250 gram cakemix van de molen (tarwebloem, zout, bakpoeder en vanillesuiker)
 1 eetlepel melk
bereiding:
Roer in een kom de zacht gemaakte boter tot room. Voeg de suiker en de geraspte citroenschil toe en roer dit mengsel tot het zeer luchtig is (min. 10 minuten). Voeg dan één voor één de eieren toe. Roer telkens na het toevoegen van een ei tot de massa gelijkmatig luchtig is. Meng alles vlug door elkaar, zodat het deeg zo weinig mogelijk aan luchtigheid verliest en in stukken van de lepel valt. Is het deeg te stijf, voeg dan 2 à 3 eetlepels melk toe. Beboter een cakevorm. Vul de vorm gelijkmatig met het deeg. Druk het in de hoeken aan. Zet de vorm op het rooster in het midden of iets lager in de voorverwarmde oven (150 tot 175 graden of gasovenstand 2). Bak de cake in l tot l 1/4 uur gaar en lichtbruin. Neem de cake uit de oven, keer hem na 5 minuten op het taartrooster en laat hem uitdampen. Zet de vorm er weer overheen en laat het geheel afkoelen. De cake blijft dan vochtiger.

 Griesmeelpudding
Benodigdigd: 7 eetlepels griesmeel van de molen, 1 l melk, 3 eetlepels suiker
Een klein beetje melk in een kom doen. De rest van de melk op het vuur zetten. Aan het beetje melk het griesmeel en de suiker toevoegen. Naar smaak kan er een beetje citroen, krenten, rozijnen, bitterkoekjes of een zakje vanillesuiker toegevoegd worden. Laat de melk koken en doe het mengsel erdoor. Laat het 1 minuut doorkoken en u hebt griesmeelpudding naar smaak.

 Havermoutpap
Benodigd: 1 liter melk, 80 gram havermout van de molen, tikje zout
De melk aan de kook brengen, de havermout en desgewenst het zout erin strooien. De massa roerend aan de kook laten komen en onder nu en dan roeren gaar en gebonden laten worden (ca. 10 min.). De pap geven met suiker.

Grutjespap (met karnemelk)
Benodigd: 90 gr. boekweitgrutjes (gebroken boekweit) van de molen, een tikje zout, 1 liter karnemelk
De grutjes (en het zout) in een pan met dikke bodem aanmengen met 1 dl koude karnemelk en daarna met de overige karnemelk verdunnen. Al roerend de massa aan de kook laten komen en onder nu en dan roeren gaar laten worden (ca. 20 min.). De pap geven met boter en stroop of suiker.

Vruchten brood
Voor de feestdagen of voor het weekend. Of gewoon lekker bij een kop koffie. Met dit brood oogst u lovende kritieken. Succes gegarandeerd.

Benodigdheden:
Tarwebloem                      300 gram
Melk                                    270 ml 
Verse gist                           30 gram of
Gedroogde gist                 10 gram
Vruchtenbroodpoeder    30 gram
Zout                                    10 gram (dit mag naar behoefte minder zijn)
1 klontje Roomboter       20 gram
Voor de vulling:
Gewelde rozijnen            200 gram
Gewelde krenten            100 gram
Tip: De verhouding krenten en rozijnen kunt u naar eigen behoefte aanpassen.
Ook kunt u noten, fruit mix, gewelde gedroogde appels, dadels enz. toevoegen.

Bereiding:
Brooddeeg maken:
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
•    Weeg de benodigde grondstoffen secuur af
•    Doe lauwwarme melk in de kom
•    Voeg hier aan toe de gist
•    Daarna de andere ingrediënten toevoegen en als laatste het zout.
•    Meng de grondstoffen met de hand of met de mixer.
•    Kneed het deeg zolang totdat de in de bloem aanwezige gluten (eiwitten) glad zijn. (ca. 15 minuten)
•    Indien het deeg aan de vingers plakt wat bloem toevoegen.
•    Laat het deeg 5 minuten in de kom liggen
•    Voeg de gewassen en gewelde rozijnen en krenten toe en knijp alles door het deeg (niet kneden).
•    Als de vruchten goed verdeeld zijn en vast zitten, van het deeg een gladde bol maken en of in een van te voren ingevet bakblik doen.
•    45 minuten laten rijzen.

Afbakken.
•    De oven voorverwarmen op de hoogste stand gedurende 15 minuten
•    De regelknop op de juiste stand 200 °C
•    Plaats de bakplaat onder het midden en bak het braad af in 45 minuten.

Tip: Mocht het brood de neiging hebben aan de boven zijde te verbranden dan kunt u aluminiumfolie over het brood leggen dit voorkomt verbranden.